Снимка: БГНЕС

От името на ПГ на ГЕРБ Делян Добрев призова президента Румен Радев да свика спешно Консултативния съвет по национална сигурност заради затварянето на част от въглищните централи.

"Енергийната сигурност е част от националната сигурност. Ангажиментите в Плана за възстановяване и устойчивост застрашат енергийната сигурност и икономиката на страната, компетентните институции да търсят виновните, а ние сме длъжни да търсим решения преди да е станало късно и викването на КСНС не търпи отлагане", обърна се от парламентарната трибуна Добрев към президента.

Добрев цитира страница 113 от Плана, където е записано, че до 2025 г. трябва да се редуцират емисиите с 40% .

"За да изпълним Плана трябва да се намали наполовина произведения от въглищните електроцентрали ток. Това означава с 53% процента по-малко произведена електроенергия от тях или 76% от въглищните централи в България трябва да се затворят", пресметна той.

Добрев добави, че износът на ток от България тази година е рекорден.

"През 2022 г износът е почти толкова с колкото трябва да намалим производството до 2025 г т.е. забравяме за износа на ток, една от малкото стоки с висока добавена стойност, която изнасяме. Нещо повече България ще стане вносител на ток, ако има откъде, защото нашите съседи изпитват недостиг на ток", добави Добрев.

"3,2 млрд евро е износът на ток за 2022 г., това е сумата, която ще загубим на година след изпълнението на тази точка от Плана. Със същата сума ще се наруши и търговският ни баланс, това са над 7% от износа на България и БВП ще се свие с 4%", пресметна още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase